Створення поверхнево-активних систем та колоїдно-хімічні важелі керування їхніми властивостями - Поп, Г.С.; Біленька, В.І. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2006)
Проаналізовано хімічну будову та колоїдну структуру поверхнево-активних речовин у взаємозв’язку з особливостями поведінки їх в об’ємі розчинів та на межі поділу фаз вода/вуглеводень. На їх основі створена низка поверхнево-активних емульсій, а у разі введення твердих наповнювачів – емульсійносуспензійних систем. Досліджено їхні структурно-реологічні властивості, зміну густини й стійкості. Показано, що фосфатиди рослинних олій мають найбільшу структуротвірну здатністю, тоді як емульгуючі властивості виражені дещо слабше. Розглянуто основні закономірності утворення дисперсій, шляхи їх приготування та вивчено кінетику розподілу газонаповнених часточок.