Синтез цеолітів ZSM-5 і ZSM-11 на основі високодисперсного алюмінійвмісного кремнезему - Хоменко, К.М.; Брей, В.В. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2003)
Узагальнено результати синтезу цеолітів типу ZSM-5 і ZSM-11 на основі синтетичного високодисперсного алюмінійвмісного кремнезему – алюмоаеросилу. Його застосування як джерела кремнезему та глинозему дає змогу значно скоротити час гідротермальної кристалізації цеолітів, а також синтезувати цеоліт ZSM-5 без використання темплатів. На основі гранул алюмоаеросилу одержано кислотні каталізатори з різним вмістом цеоліту.