Вплив синтетичних адаптогенних препаратів на функціонування вакуолярної H+-АТФази в клітинах кopeнів кукурудзи за умов засолення - Рибченко, Ж.I.; Палладіна, Т.О. (Доповіді НАН України, 2011)
Досліджено участь одного з двох електрогенних H+-насосів вакуолярної мембрани рослинних клітин, механізм якого репрезентовано H+-АТФазою F0F1-типу, у посиленні солестійкості проростків кукурудзи за допомогою адаптогенних препаратів метіур та івін. Встановлено, що при обробці насіння цими препаратами транспортна активність H+-АТФази у вакуолярних мембранах клітин коренів посилюється, тоді як гідролітична активність зростає лише з віком у проростків у варіанті з метіуром. За умов сольової експозиції, викликаної 0,1 М NaCl, обробка препаратами посилює транспортну активність H+-АТФази, послаблюючи гідролітичну активність. Таким чином, адаптаційний ефект препаратів може пояснюватися посиленням транспортної функції вакуолярної H+-АТФази, що забезпечує енергією роботу вторинноактивного Na+–H+-антипортера, який видаляє натрій з цитоплазми.