Ознаки поетичної кумулятивності у філософській ліриці Валерія Гужви - Кремінь, Т.Д. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
У цій статті запропоновано сучасне прочитання окремих поетичних текстів одного з представників покоління “пізніх” шістдесятників Валерія Гужви, чия поетична творчість завжди вирізнялась образною чутливістю, металогічною витонченістю, концептуальною відкритістю, філософською виваженістю, котра нині набула якісно інших ознак, володіючи, окрім іншого, ще й певною психологічною вибуховістю, поетичною кумулятивністю, образною зосередженістю, що наближує цю оригінальну лірику разом з її несподіваними пошуками на змістовому рівні до вершинних зразків новітньої української літератури. Ключові слова: металогія, кумулятивність, концептуальна схема, “тиха” лірика.