Ґенеза історичного роману в українському літературознавстві як однієї із модифікацій жанру - Мельнікова, Ю.О. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
Стаття присвячена аналізу еволюції історичної прози та історичного роману, їх спільних та відмінних жанрових ознак, висвітленню шляхів засвоєння канонічних, апокрифічних, агіографічних текстів сучасною романістикою. Ключові слова: роман, історична проза, історична романістика, науковий історизм, художній історизмі.