Одисеята на постмодерното съзнание (според стихотворението “Das Schweigen der Sirenen” от Златомир Златанов) - Панайотов, П. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
В статията на основата на стихотворението на Златомир Златанов “Das Sweigen der Sirenen” е показана ролята на детайла в българската философска лирика от края на XX век. Стихотворението се анализира във връзка с проблема за автора в постмодернистичното съзнание. Ключови думи: българска философска лирика; автор; постмодернистичното съзнание.