Применение формационного анализа сегодня - Усенко, О.В. (Доповіді НАН України, 2011)
Пропонується не обмежувати розгляд умов утворення комплексів порід, що складають стратиграфічний розріз, умовами нагромадження осадів та тектонікою. На сучасному етапі розвитку геологічної науки формаційний аналіз повинен включати встановлення умов диференціації розплавів у корі та мантії.