Моделювання вищих когнітивних функцій людиноподібного інтелекту як процесу породження сенсів - Бєлов, Ю.А.; Тарасюк, О.В. (Доповіді НАН України, 2011)
На основі аналізу загальновизнаних психологічних концепцій особистості розроблено об'єднуючу їх модель, придатну для подальшої формалізації та розвинення до рівня людиноподібної системи штучного інтелекту, що відтворює такі феномени, як свідомість, совість та ін. У контексті запропонованої моделі дано конструктивне визначення таких понять, як буття, свідомість, сенс, суб'єкт.