Вплив стеричних факторів на селективність окиснення альдегідів С2–С6 у розчинах кластеру Pd561Phen60(ОАc)180 - Караман, Н.С.; Старчевський, В.Л.; Гладій, С.Л.; Старчевський, М.К.; Паздерський, Ю.А. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2005)
Досліджено окиснення аліфатичних альдегідів С2–С6 киснем у розчинах гігантського кластеру Pd561Phen60(ОАc)180. Показано, що зі збільшенням вуглеводневого ланцюга зменшуються загальна швидкість окиснення, вихід ангідридів та збільшується вихід кислот. Отримані результати пояснено здатністю лігандної оболонки кластеру контролювати об´єм та конфігурацію субстратів, які атакують з об´єму ацильну частинку, координовану на поверхні металоядра.