Традиційне та модерне в культурних цінностях молоді урбанізованого середовища України: молодіжні субкультури (за матеріалами інтернет-ресурсів) - Поріцька, О. (Народна творчість та етнографія, 2010)
Демократизація суспільства від часу проголошення Україною незалежності повною мірою позначилася на становленні сучасної молоді – трансформації традиційних уявлень про місце молодої людини в суспільстві, гендерних стосунках та функціях у молодіжному середовищі, творенні нових стереотипів поведінки – позитивів, спрямованих на творчий пошук свого місця в суспільстві, та девіантної поведінки. Новим, привнесеним, явищем є поява значної кількості різноманітних молодіжних субкультур, які, зокрема, розглядаються в пропонованій статті. Ідеться про молодіжні субкультури, що за зовнішніми ознаками продовжують традиції карнавалізації молодіжного дозвілля, а саме: косплеїв, толкі(є)ністів та ролевиків. Дослідження показує, що такі субкультури популярні серед студентської молоді міста, а в сільському середовищі поширення не набули. Це явище потребує подальшого відстеження та визначення його ролі у формуванні світогляду молоді.