Поетичний образ міста в “Кримських спогадах” Лесі Українки - Присяжнюк, О.М. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
Стаття присвячена відомій українській поетесі рубежу ХІХ–ХХ ст. – Лесі Українці, а саме її поезії найбільш яскравого й цікавого періоду творчості – кримського. Лірика поетеси розглядається з нових позицій прочитання поетичного тексту. Головна увага приділена поняттям “хронотоп”, “топос” як основним категоріям кристалізації художнього світу літературного твору, також розкриттю просторових панорам, інтерпретації антитетичних та еквівалентних топосів, наявних у художніх картинах означеного періоду творчості поетеси. Ключові слова: текст, картина світу, символ, топос, хронотоп.