Ідейно-художня своєрідність шкіцу Г. Михайличенка “Місто” - Марчак, Т.А. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
У статті подається ідейно-художній аналіз шкіцу “Місто” Гната Михайличека, на основі якого доводиться, що акцент від традиційної селянської і соціальної тематики переноситься на урбаністичну проблематику і технізований міський ритм життя. Особлива увага приділяється образам-символам та імпресіоністичному відтворенню відображених подій. Також обґрунтовується оригінальна авторська метафоризація образного світу новели, що створює картину інтуїтивного осягнення буття як ліричним героєм, так і самим письменником. Ключові слова: імпресіонізм, образ-символ, предметно-чуттєвий образ, урбанізм, урбаністичні мотиви, експресіонізм, модернізм, наратор, шкіц.