Медийна грамотност и медииране на аудиторията - Великова, С.И. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
Медиираното присъствие на аудиторията става наложително в информационното общество и хората трябва да притежават компетенции, които да им осигуряват видимост, способности да създават такива текстове, които по най-пълноценен начин да транслират медиираните им образи и ценностни послания. Задачата, която си поставя настоящата разработка, е да се опише понятието медийна грамотност и да се акцентира върху някои аспекти от нейната същност и използване в интернет пространството, а именно необходимостта от публична видимост на аудиторията и умения за реализация й. Ключови думи: медийна грамотност, медиирано присъствие, публична сфера, блог, виртуална общност.