Нитротирозилирование как посттрансляционная модификация растительного α-тубулина - Блюм, Я.Б.; Литвин, Д.И.; Красиленко, Ю.А.; Шеремет, Я.А.; Емец, А.И. (Доповіді НАН України, 2011)
Вперше за допомогою імунопреципітації з подальшим електрофорезом та Вестерн-блот аналізу було встановлено включення нітротирозину (NO2-Tyr) у α-тубулін клітин суспензійної культури Nicotiana tabacum линії Bright Yellow-2 (BY-2). Крім того, досліджено ефекти донора оксиду азоту нітропрусиду натрію на частоту зустрічальності мітотичних фігур та організацію різних типів побудов мікротрубочок в інтерфазових та мітотичних клітинах ВY-2. Висловлено припущення, що присутність нітротирозильованого α-тубуліну в клітинах рослин вказує на зворотний характер даної посттрансляційної модифікації, яка має регуляторне значення для рослинних клітин.