2'-5'-Олігоаденілати та їх аналоги як модулятори активності протеїнкіназ - Ткачук, З.Ю.; Козлов, О.В.; Дубей, І.Я.; Кухаренко, А.П. (Доповіді НАН України, 2011)
Показано, що 2'-5'А3 та його аналоги виявляють різноманітну, як інгібуючу, так і стимулюючу, дію на активність протеїнкіназ. У більшості випадків епоксианалог 2'-5'epoА3 має вищу стимулюючу активність порівняно з природним 2'-5'А3. Найвищу інгібуючу активність виявляє аналог 2'-5'aminoА3, що містить залишок 8-аміноаденозину. Криві титрування протеїнкінази Aurora препаратами 2'-5'А3 та 2'-5'epoА3 не залежать лінійно від концентрації олігоаденілатів і мають V- або W-подібний характер. Більш виражений ефект інгібування протеїнкінази Aurora виявляє аналог 2'-5'epoА3, активність якого залишається високою в ширшому діапазоні концентрацій. Інгібуюча активність 2'-5'А3 та 2'-5'epoА3 залежить від концентрації АТФ. Припускається можливий механізм біологічної дії олігоаденілатів, згідно з яким 2'-5'А3 та його аналоги, зв'язуючись з протеїнкіназами, змінюють їх конформацію, що спричиняє зміну ферментативної активності. На користь цього припущення свідчить характер впливу препаратів на протеїнкінази, коли відбувається не тільки інгібування, а й підвищення активності ферментів.