Опозиція “місто / село” в українських богословсько- полемічних трактатах “антирозкольницького” спрямування - Борисенко, К,Г. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
У статті відстежуються прояви “міського” й “сільського” в українських антирозкольницьких трактатах барокової доби. За матеріал студії правлять тексти Дмитра Туптала, Теофілакта Лопатинського, Теофана Прокоповича. Зокрема досліджується трансформація формули “місто–село” в річищі середньовічного “культура-природа” та античного “цивілізованість–неотесаність”. Ключові слова: бароко, полемічна література, антирозкольницький трактат, розкольники, місто–село.