Антиномія місто / село і мова - Ткаченко, А.О. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
Антиномія місто / село – не споконвічна, але в українській ситуації вона посилюється не тільки екологічною, цивілізаційною, а й мовною проблемою. Особливо тривожні симптоми мовної глухоти в сучасній художній літературі для дітей та юнацтва. Українці дуже толерантні до національних меншин, але хотілося б і собі не почуватися меншиною в себе вдома, аби й українській душі ставало дедалі затишніше в українському місті. Ключові слова: антиномія місто / село, мова, мова художня, калькування.