Концептуальні опозиції здоров’я – хвороба, життя – смерть як засіб метафоризації мовного образу мобільного телефону - Кожушко, І.А. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
У статті на матеріалі текстів інтернет-форумів розглянуті особливості когнітивного процесу метафоризації образу мобільного телефону в проекції на площину української мовної картини світу. У ході дослідження були виділені чотири моделі концептуальних метафор, які актуалізуються у відповідних текстах за допомогою репрезентатів концептуальних опозицій ЗДОРОВ’Я–ХВОРОБА, ЖИТТЯ–СМЕРТЬ, НОРМАЛЬНЕ ФУНКЦІОНУВАННЯ–ЗДОРОВ’Я, НЕСПРАВНІСТЬ–ХВОРОБА, ФУНУЦІРНУВАТИ–ЖИТИ, ОСТАТОНЕ ПРИПИНЕННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ–СМЕРТЬ. Ключові слова: концепт, концептосфера, концептуальна метафора, слот, фрейм.