Міські локуси в ліро-епічному дискурсі Лесі Українки - Панасенко, Т.М. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
У статті зроблена спроба дослідити семантичну й символічну площини міських локусів, які представлені в ліро-епосі письменниці: назви різних споруд (палати, замок, маєток, будова, вежа, храм, церква, темниця, тюрма), елементи міського ландшафту (вулиця, дорога, майдан), архітектурні назви, що перейшли в міські (стіна, мур, брама). Досліджується людський простір, його креативний чи деструктивний смисл, відтворений психологічно точно за допомогою символізації його зовнішніх ознак – локусів. Ключові слова: ліро-епос, символіка, семантика, місто, будівля.