Моделювання особистості на контрасті “Місто – село” у творчості Галини Пагутяк - Галаєва, О.М. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
Стаття присвячена дослідженню опозиції “місто–село” у творчості української письменниці Галини Пагутяк на прикладі творів: “Соловейко”, “Книга снів і пробуджень” “Писар Східних Воріт Притулку”, “Писар Західних Воріт Притулку”. Значна увага приділяється розгляду існування людини у місті, містечку, селі, невлаштованості в суспільстві, пошуків примарного щастя. Окреслюється втілення нереалізованих можливостей героїв “того світу” з алюзіями та ірреальним існуванням у “цьому світі”. З’ясовується постійне переслідування страху, самотності, вплив навколишнього середовища на настрій персонажів (оптимістично-песимістичний). Ключові слова: опозиція “місто–село”, урбаністичний простір, екзистенція, містика, страх.