Заголовок у репрезентації міського топосу - Литовка, О.В. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
У статті досліджується міський топос англомовного тексту короткого оповідання через його заголовок. “Повернення до Вавилону” Ф. Скота Фіцджеральда розглядається через текстову складову топосу локально-часової єдності, що передбачає три види досвіду: минулий, епіфанічний і симультанний позачасовий. Заголовок включається у кожний досвід і являється вихідним у розкритті локально-темпоральної перспективи. Він відіграє важливу роль у формуванні міського топосу художнього тексту. Ключові слова: заголовок, просторово-часовий топос, коротке оповідання, топонім, міфологема.