Спогад про Київ у малій прозі Бориса Антоненка- Давидовича - Жигун, С.В. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
У статті проаналізовано своєрідність образу Києва в оповіданнях “Тук-тук”, “Семен Іванович Пальоха”, “Щастя”, “Шурабуря” Б. Антоненка-Давидовича. З’ясовано, що творам першого періоду характерне потрактування теми, подібно до інших прозаїків “Ланки”. Однак у творах Б. Антоненка-Давидовича Київ постає містом-палімпсестом, де у сучасних картинах проступають давніші, це увиразнює зображення, індивідуалізує його. Значну увагу приділено оповіданню другого періоду “Щастя”, де Київ постає не тлом, а героєм твору, що рухає сюжет. Характерним прийомом, що забезпечує багатошаровість зображення, є спогад. Ключові слова: спогад, образ Києва, місто-палімпсест.