Київський “міський текст” 20-х років ХХ століття: “Анатомія”, “Фізіологія”, “Психологія” - Філатова, О.С. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
У статті здійснено аналіз київського “міського тексту”, репродукованого в романах В. Петрова-Домонтовича “Доктор Серафікус” і М. Могилянського “Честь”. Спираючись на досвід вивчення структури й семантики міста, узагальнений у працях М. Анциферова, В. Топорова, Ю. Лотмана, враховуючи корективи, внесені сучасними вітчизняними літературознавцями, пропонуємо вивчення київського “міського тексту” за найбільш раціональними “підходами”: “анатомії” (топографічний), “фізіології” (функціональний), “психології” (“душа міста”). Ключові слова: “міський текст”, “хронотопічний” локус”, художній простір, ідеологічне маркування, місто-як-провінція.