Сульфонатні присадки для моторних олив на основі алкілбензолів цеолітного алкілування - Патриляк, К.І.; Антонов, В.М.; Бортишевський, В.А.; Мішуніна, І.І. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2005)
Одержано серію алкілбензолів на основі бензолу, толуолу та диетилбензолу й синтетичних α-олефінів С20–С24 з використанням цеолітного каталізатора. Знайдено умови, що забезпечують практично кількісні виходи продуктів алкілування бензолу і толуолу, у яких переважають (до 60 %) 2-феніл(толуіл)-заміщені ізомери. Сульфонатні присадки на основі алкілбензолів із сумарним вмістом 87–92 % 2-6-феніл(толуіл)заміщених ізомерів характеризуються лужністю 361–409 мг КОН/г, високим (28,5–31,3 %) вмістом активної речовини, низькою ((48–68)⋅10^-6 м^2/с за 100 °С) в’язкістю, низьким (1,1–1,3 %) вмістом водорозчинних сульфонатів і високими (22,9–25,9) співвідношеннями оливо- та водорозчинних сульфонатів. Синтезовані присадки належать до розряду високолужних світового рівня якості.