Ідентифікаційно-псевдоінверсний підхід до побудови математичних моделей лінійних дискретно спостережуваних розподілених просторово-часових систем - Стоян, В.А.; Голодюк, Д.А. (Доповіді НАН України, 2011)
Будується інтегральна залежність дискретно визначеної функції стану просторово розподіленої динамічної системи від початково-крайових та поточних зовнішньодинамічних збурюючих факторів. Побудована математична модель системи за середньоквадратичним критерієм узгоджується з дискретно спостережуваним початково-крайовим станом системи та неперервно визначеною функцією розподілених зовнішньодинамічних збурень, які супроводжують динамічну систему.