Поліметакрилати з азофрагментами в бічних ланцюгах як матеріали для нелінійної оптики та оптичного запису інформації - Надтока, О.М. (Доповіді НАН України, 2011)
Нові фотохромні полімери синтезовано на основі метакрилових естерів. Бічні азобензольні ланки отриманих полімерів містять різні групи донорно-акцепторної природи, а також гнучкий алкільний спейсер. Вивчення процесів орієнтації нелінійно-оптичних (НЛО) фрагментів у метакрилових полімерах під дією лазерного опромінення було поєднано з дослідженням їх НЛО-сприйнятливості третього порядку (χ^<3>). Показано, що зростання внутрішньомолекулярного спряження та висока концентрація НЛО-хромофорів у макромолекулярному ланцюгу впливає на посилення НЛО-ефекту третього порядку. Водночас на орієнтаційні властивості полімерів істотно впливає рухливість власне азофрагментів та макроланцюга, що визначається їх хімічною будовою.