Рентгенофлуоресцентный анализ с компенсацией негативного влияния эффекта нестабильности рентгеновской возбуждающей системы - Гальченко, С.Н.; Коротков, П.А.; Кириленко, Е.К. (Доповіді НАН України, 2011)
Запропоновано методику компенсації впливу нестабільності інтенсивності вихідного рентгенівського випромінювання на результати рентгенофлуоресцентного аналізу шляхом використання додаткових незалежних характеристик отриманих рентгенофлуоресцентних спектрів. В експерименті знайдено функціональний зв'язок між інтенсивностями характеристичних ліній елементів та інтенсивністю піка зворотного розсіяння. На прикладі визначення концентрацій свинцю та цинку в біологічному зразку при моделюванні зміни інтенсивності вихідного збуджуючого випромінювання в п'ять разів (500%) показано, що врахування отриманого функціонального зв'язку дозволяє розраховувати концентрації елементів з похибкою не більше 3%.