Влияние нанокремнеземов на параметры прорастания семян и состояние воды в частично дегидратированных корнях пшеницы - Туров, В.В.; Юхименко, Е.В. (Доповіді НАН України, 2011)
Показано, що нанокремнезем А-300 здатен стимулювати проростання насіння пшениці так само, як захисно-стимулюючі суміші, створені на основі метильованого кремнезему та мінеральних добрив. Вивчено стан води в частково дегідратованих коренях пшениці на різних стадіях її проростання. Встановлено, що залишкова вода в біоматеріалі знаходиться в кластерному стані і в спектрах ¹Н ЯМР спостерігається у вигляді двох сигналів з різною величиною хімічного зсуву — 5 й 1 м.ч. для сильно- та слабоасоційованої води відповідно. Присутність нанокремнеземів в зоні пророщування суттєво змінює співвідношення концентрацій різних форм води.