Биохимические механизмы регуляции продукции энергии в условиях экспериментальной острой церебральной ишемии - Колесник, Ю.М.; Чекман, И.С.; Беленичев, И.Ф.; Павлов, С.В.; Горчакова, Н.А.; Бухтиярова, Н.В.; Яковлева, И.Ю. (Доповіді НАН України, 2011)
Досліджено молекулярно-біохімічні механізми активації компенсаторних шунтів продукції енергії в умовах моделювання гострої церебральної ішемії у монгольських піщанок. Стійкість нервової тканини до гіпоксії формується за рахунок перебудови енергетичних шляхів, що передумовлює мобілізацію механізмів постачання протонів для окисного фосфорилювання та економного використання кисню. Встановлено, що компенсаторна в умовах церебральної ішемії продукція енергії може відбуватися впродовж активації малат-аспартатного шунта, який більш стійкий до гіпоксії. Математичним бінарним регресійним аналізом виявлено тісну асоціацію між рівнем експресії HSP та активністю НАД-залежної малатдегідрогенази, що визначена резистентністю до ішемії.