Екологічні наслідки видобування піску в різнотипних водних об'єктах мегаполіса - Щербак, В.І.; Якушин, В.М.; Майстрова, Н.В.; Семенюк, Н.Є. (Доповіді НАН України, 2011)
Встановлено, що видобування піску може створювати реальну загрозу різноманіттю угруповань гідробіонтів різних трофічних рівнів та екологічних груп водних об'єктів мегаполіса. Основні негативні наслідки таких робіт: руйнування просторової структури донних біоценозів; формування ''шлейфа'' каламутності, який пригнічує фотосинтез фітопланктону та призводить до зниження фотоаерації води; утворення застійних зон із дефіцитом кисню, низьким різноманіттям водної біоти; підрив кормової бази іхтіофауни.