Вплив лужноземельних промоторів на фізико-хімічні властивості Fe-Te-Mo-Ox-каталізатора - Жизневський, В.М.; Гуменецький, В.В. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2003)
В установці проточного типу з імпульсною подачею реакційної суміші вивчено вплив ступеня відновлення Fe-Te-Mo-Ox-каталізатора, промотованого BaCl2, ізобутиленом або бутеном-1, а також сумішшю ізобутилен + NH3, на його каталітичні властивості в реакціях окиснення та окиснювального амонолізу. Встановлено, що NH3 блокує центри глибокого окиснення олефіну та гальмує швидкість перетворення останнього. Промотор, введений до складу каталізатора, блокує сильні кислотні центри та збільшує швидкість стадій відновлення і реокиснення каталізатора