Доля український земель в реалізації європейського напрямку Російської геополітики (з кінця ХVІІІ ст. до Віденського конгресу (1814-1815 рр.)) - Ігнатьєва, Т.В. (Збірник наукових праць "Політологічні студії", 2011)
Досліджується реалізація геополітики та геополітичних інтересів Російської імперії з кінця ХVІІІ століття до Віденського конгресу. Висвітлюється маніпулювання царизмом геополітичним положенням українських земель як засіб досягнення європейського та світового панування.