Характерні риси сучасної української соціології : моніторингові проекти (зародження, становлення, утвердження) - Рибщун, О.В. (Збірник наукових праць "Політологічні студії", 2011)
Однією із характеристик сучасної української соціології є її перехід на нові форми науково-дослідної роботи — моніторингові обстеження стану українського суспільства або ж його окремих структур. Перехід цей засвідчує, по-перше, відхід від колишніх радянських практик наукового дослідження до світових стандартів, прагнення до самоідентифікації та самоствердження як повноправного партнера в системі світової соціології; по-друге, завершення процесу інституціоналізації української соціології та початки її якісного зростання; і по-третє, професіоналізм українських соціологів, котрі адекватно реагують на суспільні виклики, вчасно відчуваючи «зміни епох».