Наукові основи діагностики антропогенного пошкодження лісових екосистем - Ворон, В.П. (Науково-виробниче видання “Лісовий журнал”, 2011)
Наведено результати досліджень впливу антропогенних чинників різних типів (забруднення, рекреаційне навантаження, лісові пожежі) на лісові екосистеми. Визначено основні показники антропогенної трансформації компонентів лісових екосистем. Методичні підходи можуть бути використані при діагностиці пошкодження лісових екосистем.