До історії участі українських козаків у військових подіях початкового етапу Північної війни (1700 - 1702 рр.) - Горобець, С.; Рябцев, В. (Сiверянський лiтопис, 2011)
У статті на основі нових документів уточнюється хронологія та послідовність дій козацьких загонів на початковому етапі Північної війни, наводяться персональні списки козаків, що вирушали в далекі походи.