Склад та колоїдно-хімічні важелі керування властивостями емульсій на основі фосфатидів соняшникової олії - Поп, Г.С.; Біленька, В.І. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2000)
Досліджено склад та властивості гідрофузів соняшникової олії, а також емульсійно-суспензійні системи на їх основі. Встановлено, що як гідрофуз, так і його складові – фосфатиди – характеризуються високою поверхневою активністю і мають яскраво виражені емульгуючі та стабілізуючі властивості. На основі гідрофузу одержано низку прямих і зворотніх емульсій, а в разі введення твердих наповнювачів – емульсійно-суспензійні системи в широкому діапазоні вмісту інгредієнтів. Вивчено їх колоїдно-хімічні властивості. Показано, що екологічно чисті дисперсні системи, одержані на основі фосфатидів соняшникової олії, характеризуються високою в’язкістю та седиментаційною стійкістю. Встановлено основні важелі керування колоїдно-хімічними та практично важливими властивостями інвертних емульсій та емульсійно-суспензійних систем зміною співвідношення водної та вуглеводневої фаз, додаванням емульгаторів-стабілізаторів, обважнювачів, газонаповнених твердих частинок. Одержані інвертні системи можна використовувати у нафтогазодобувній промисловості як технологічні рідини для закінчування і капітального ремонту свердловин.