Вплив високоенергетичного опромінення на формування дефектів в індивідуальних та змішаних оксидах SiO2–TiO2–ZrO2 - Вітюк, Н.В.; Єременко, Г.М.; Смірнова, Н.П.; Биков, І.П. (Поверхность, 2010)
Методом ЕПР досліджено дефектну структуру змішаних оксидів TiO2/ZrO2, TiO2/SiO2, SiO2 / ZrO2 та TiO2 / ZrO2 / SiO2. Встановлено характер дефектів, що формуються під час зольгель синтезу і в процесі подальшої термообробки, та вивчено вплив високоенергетичного опромінення на дефектну структуру отриманих композитів. На відміну від бінарних систем, в яких після опромінення формуються дефекти, характерні для обох компонентів, потрійна система виявляється більш стійкою (парамагнітні центри формуються тільки на поверхні діоксиду титану).