Хіміко-фармацевтичні дослідження фітокомпозиту на основі лікарських рослин та нанокремнезему - Ліпковська, Н.О.; Барвінченко, В.М.; Косачевська, Н.Ф. (Поверхность, 2010)
Хіміко-фармацевтичні дослідження фітокомпозиту «Фітосилікс», створеного на основі лікарських рослин (ехінацеї пурпурової, ромашки аптекарської, шавлії лікарської) та нанокремнеземного сорбенту, показали, що його запропонований склад і лікарська форма у вигляді таблеток забезпечує рівномірне, тривале, повне вивільнення водорозчинних біологічно активних речовин лікарських рослин у водний розчин. Розроблено методику спектрофотометричного визначення основних груп поліфенолів (фенольних кислот та флавоноїдів) досліджених лікарських рослин за реакцією з іонами металів і з використанням кавової кислоти та рутину як стандартних речовин. Встановлено, що нанокремнезем забезпечує детоксикуючі властивості фітопрепарату та сприяє таблетуванню.