Видатний український історик-музикознавець (М. О. Грінченко) - Немкович, О. (Музична україністика: сучасний вимір, 2010)
У статті розкриваються основні віхи життєвого й творчого шляху М. О. Грінченка. Характеризуються провідні тенденції еволюції українського музикознавства другої половини ХIХ – першої третини ХХ ст. Виявляється роль музично-історичної спадщини вченого в тогочасному музикознавчому процесі, а також її зв’язки з музично-історичними дослідженнями наступних радянських десятиліть, сучасного періоду.