Компаративний аналіз поеми Лесі Українки “Ізольда Білорука” і шотландського циклу легенд про фейнів “Смерть Дірмеда” - Смольницька, О. (Леся Українка і сучасність, 2010)
Здійснено компаративний аналіз поеми Лесі Українки „Ізольда Білорука” і шотландського циклу легенд про фейнів, зокрема легенди „Смерть Дірмеда”. „Роман про Трістана та Ізольду” Жозефа Бедьє порівнюється з кельтськими витоками легенди. Виокремлено концепт фатуму, який протиставляється концепту кохання.