Доля митця в контексті епохи (Леся Українка – Антон Чехов) - Романов, С. (Леся Українка і сучасність, 2010)
Зроблено спробу в біографічному, суспільно-політичному, мистецькому контекстах зіставити життєвий і творчий шлях Лесі Українки та А. Чехова. Акцент покладено на виявленні спільних та відмінних рис у реакції обох письменників-сучасників на виклики реальності, а отже, й особливості їхнього самосприйняття та самопрезентації у світі. Проблему становлення й формування творчої особистості митців розглянуто крізь призму розвою тогочасних української та російської національних культур.