Династичний етос і художня творчість роду (“екслібрис” Косачів-Драгоманових) - Стасюк, Г. (Леся Українка і сучасність, 2010)
Проаналізовано художню творчість літературної династії крізь призму родового етосу. На матеріалі творів письменників з родини Косачів-Драгоманових простежено вплив авторитету предків на морально-етичне детермінування дій образів-персонажів. Окреслено умовний “екслібрис” обдарованого роду, з якого походила Леся Українка, – вмотивування етосної “диспозиції” шляхетським “кодексом честі”.