Іван Гончар. “Жити і творити для народу”. До 100-річчя від дня народження - Дубиківська-Кальненко, Л. (Відлуння віків, 2011)
Іван Макарович Гончар [1911–1993] — видатний громадський та культурний діяч, скульптор, живописець, графік, народознавець, колекціонер, Заслужений діяч мистецтв УРСР (1960), Лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка (1989), Народний художник України (1991), один із ініціаторів створення Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, а також Музею народної архітектури та побуту України; засновник відомого в Україні й за кордоном громадського музею українського народного мистецтва (з 1993 року — державний Музей І. М. Гончара; з 1999 — Український Центр народної культури “Музей Івана Гончара”, з 2009 — Національний центр народної культури “Музей Івана Гончара”).