Спадкоємність цензури Російської імперії в організаційному становленні системи ідеологічного контролю в СРСР - Бабюх, В. (Історія України: маловідомі імена, події, факти, 2011)
У статті автор виокремив деякі нюанси використання методів цензурного контролю Російської імперії у становленні політичної цензури в СРСР. Акцентувалася увага на те, як власний досвід підпільної партійної роботи вищого партійно-державного керівництва СРСР вплинув на створення органів ідеологічного контролю, формування його форм, видів та методів роботи.