Християнський містицизм у повісті Тодося Осьмачки «Старший боярин» - Шалата-Барна, І. (Парадигма, 2011)
У статті крізь призму християнського містицизму розглянуто підняті у прозі Т. Осьмачки, зокрема у повісті «Старший боярин», проблем християнської антропології, такі як основи онтологічного буття українців, самопізнання і духовне переродження людини, Бог як центр світобудови тощо.