Остання зупинка – Венеція - Мартинюк, В. (Парадигма, 2011)
Автор зіставляє оповідання «Смерть у Венеції» Томаса Манна, «Моніза Кляв’є» Славоміра Мрожека і роман «Перверзія» Юрія Андруховича у спільному полі мотивів фатальної подорожі та любові, інтерпретуючи ці твори за посередництвом опозицій «повернення/пошук» і «шукання коренів/відрубування коренів».