Промислова революція у чесько-словацьких землях у першій половині ХІХ ст. - Бевзюк, Є. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки та знахідки, 2010)
Для дослідження історії слов’янського світу і такого його компонента, як етнокультурний ренесанс, важливо визначити соціально-економічні чинники, що стали каталізатором процесу духовності піднесення західних слов’ян на рубежі XVIII–ХІХ ст.