Ідентифікація патологічного пріона при губчастоподібній енцефалопатії великої рогатої худоби - Влізло, В.В.; Стадник, В.В.; Майор, Х.Я.; Вербицький, П.І.; Стойка, Р.С. (Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2008)
Наведено результати порівняльного дослідження молекулярних характеристик губчастоподібної енцефалопатії та губчастоподібної амілоїдної енцефалопатії великої рогатої худоби. Окрім загальновизнаних відмінностей, характерних для губчастоподібної амілоїдної енцефалопатії великої рогатої худоби, таких як зміна молекулярної маси ізоформ патологічного пріона (PrPSC) та творення амілоїдоподібних фібрил, виявлено ряд нових ознак на клітинному та субклітинному рівнях. До цих ознак слід віднести накопичення PrPSC у нейронах оливного ядра засувки довгастого мозку та зміну характеру депонування PrPSC із дифузного на гранулярний. Сукупність вищенаведених ознак, специфічних для губчастоподібної амілоїдної енцефалопатії великої рогатої худоби, спрощує процедуру диференційної діагностики трансмісивних спонгіформних енцефалопатій великої рогатої худоби.