Емпірична подоба дійсності та комп’ютерної реальності (комп’ютерне відмежовування від “мирського” життя) - Початко, С.; Початко, Т. (Світогляд - Філософія - Релігія, 2012)
У статті аналізуються основні тенденції культурологічного, технологічного, соціального світосприйняття, які мають велике значення для визначення рівня соціальної відчуженості сучасної людини за умов зростання ролі комп’ютерних симулякрів. На основі традиційного лінгвістичного і філософського порівняльного аналізу таких понять, як “віртуальна реальність”, “комп’ютерна реальність”, “дійсність”, на гіпотетичному рівні визначається важливість подальшої онтологічної характеристики схожих категорій на емпіричному рівні досліджень у майбутньому.