Колагенолітичні ферменти мікроорганізмів - Мацелюх, О.В.; Варбанець, Л.Д. (Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2008)
Мікробні колагенолітичні ферменти гідролізують білки родини колагенів. У роботі наведено дані щодо здатності деградувати колаген ферментами, виділеними з різних груп мікроорганізмів — бактерій, грибів, актиноміцетів та дріжджів. Розглянуто фізико-хімічні властивості, методи виділення і очищення ферментних препаратів колагеназ. Проаналізовано існуючі й можливі шляхи використання цих ферментів у промисловості і медицині.